Kristýna Kuštanová – nová personální manažerka

Kristýna Kuštanová – nová personální manažerka

Kristýno, ačkoli jste personální manažerkou v naší společnosti již od dubna, ještě jednou bychom vás rádi přivítali v rodině SAS.

Děkuji za přivítání. Ano, jsem tu od 1. dubna, takže apríl má pro mě zvláštní význam.

Zatímco lidé kolem se snaží nachytat ostatní nějakým vtípkem, já vstupuju do nové etapy profesního života. Shodou okolností byl apríl mým nástupním dnem i v předchozím zaměstnání, takže asi osud.

Jaký typ personální manažerky jste?

Vycházím z toho, v čem se pracuje dobře mně samotné. Svému týmu důvěřuji, že svoji práci dělá nejlépe, jak umí. Nemusím a ani nechci kontrolovat každý jejich krok. A zároveň jsem tu, abychom v situacích, kdy narazíme na problém, vše řešili společně a spolu přišli na to, jak pokračovat dál. Směrem ven, tedy mimo můj tým, jsem ráda, že má HR v SAS pozici rovnocenného partnera v diskuzi. A chtěla bych být tou, za kým jdou zaměstnanci s důvěrou, že dostanou odpovědi na své otázky a podněty.

Co Vás na personalistice nejvíce baví?

Že žádný den není stejný. Stejně jako jsou různí lidé, tak i situace, které řešíme, se liší.

Co je úkolem personálního oddělení? 

„Nechci, aby to znělo jako klišé, ale naším úkolem je starat se o lidi.“

Bez nich a bez toho, aby byli spokojení a rozvíjeli se, by od nás neodjel jediný smontovaný kokpit. Nebo teda alespoň do doby, než nás tu všechny nahradí roboti.

Daří se vám za všech okolností držet profesionální tvář?

Prý umím držet docela slušný „poker face“, což se občas hodí. Vždycky si říkám, že neprofesionálně pohádat se umí každý. Zvládnout s grácií obhájit svůj názor nebo ustoupit a akceptovat názory druhých je diplomacie, která mě baví. Ale někdy taky bouchnu jak papiňák (smích). 

Co vás motivovalo a stále motivuje věnovat se oboru personalistiky? 

Když jsem před pár lety zvažovala, zda zůstat v HR, další, co mě lákalo, bylo pořádání svateb a eventů. Je to vlastně podobný motiv – být mezi lidmi, kterým pomůžu, aby byli spokojení, ať už po dobu trvání akce nebo jejich pracovního života. A velkou odměnou je pro mě to, když se na mě obrací i bývalí kolegové s žádostí o radu.

Co zajímavého vnímáte v odvětví automobilového průmyslu? 

Je to dynamické prostředí a nároky na flexibilitu lidí jsou velké. A z toho plyne ta rozmanitost práce, která je skvělá.

HR otázka na závěr. Kde se vidíte za pět let?

Vy víte, že tuhle otázku nemám ráda. (smích) Za tu dobu, kterou strávím v SAS – a nevím, jestli to bude 5 nebo 10 let – chci, abychom politikou HR směřovali k naplnění strategie celé firmy. Tedy mít lidi, nástroje a procesy podporující tvůrčí firemní kulturu.

autor