Efektivní využití dat je pro HR velkým tématem

Efektivní využití dat je pro HR velkým tématem

David Novotný působí v našem HR Country týmu na pozici Industrial and HR Transformation Manager. Pod tajemným názvem najdeme opravdu zajímavou pracovní náplň.

Davide, popiš nám, co se skrývá pod názvem tvé pozice?

Je to zejména dohled nad dodržováním zákoníku práce a support pro naše HR oddělení v jednotlivých závodech. Dále to znamená být partnerem v komunikaci s odborovými organizacemi a podporovat závody při kolektivním vyjednávání. Pak jde o predikování vývoje pracovního trhu z pohledu zaměstnávání zejména lidí z třetích zemí. A nakonec je to HR digitalizace a sledování nových trendů jako AI (umělá inteligence), chatboti, práce s HR systémy, daty apod.

Jak jsi se k této pozici dostal?

V HR jsem téměř 19 let. Začínal jsem jako HR referent, pak jsem si odskočil do projektového managementu a konzultantského světa.

Ve Forvii pracuji teprve necelé dva roky a skoro celý rok 2022 jsem byl na pozici HR Manager pro závod FIS Mladá. Pozici Country Industrial and HR Transformation Manager mi Country HR ředitelka nabídla od letošního dubna.

Co tě na tvé práci nejvíc naplňuje?

V HR Country je to zásadně jiné než v závodech. Díváme se na HR více v kontextu všech závodů, celé země a pracovního trhu.

Tím získávám mnohem širší přehled, který se snažím využívat při supportu ostatním.

Co naopak neoceňuješ, ale dělat musíš?

Sběr dat, která nejsou automatizovaná. Jsou velmi důležitou součástí rozhodování a jejich získávání je někdy velmi neefektivní. To se ale snažíme změnit digitalizací a transformací HR.

Je náročné spojit pracovní a osobní život?

Výhodou práce na Country je možnost pracovat z domova. To mi umožňuje být také otcem a starat se o to nejdůležitější v životě.

Jak trávíš svůj volný čas?

Jsem aktivní člověk a můj volný čas je především o sportu a adrenalinu. Motorky, lyžování, gravel bike, inline bruslení, přechody horských oblastí... Ideálně vše s rodinou a přáteli.

Jaká jsou podle tebe aktuální témata v oblasti personalistiky a trhu práce?

Velkou výzvou je získávání lidí na všechny možné pozice. Musíme se stále dívat na pracovní trhy v různých zemích a predikovat vývoj zejména situace na Ukrajině. Pro efektivnější získávání odpovídajících kandidátů a vyhodnocování jejich profilů začínáme využívat umělou inteligenci a informační technologie.

Svět se digitalizuje a je potřeba se tomu přizpůsobit. V příštím roce se více zaměříme na elektronizaci dokumentů, větší využití IT nástrojů pro automatizaci HR procesů v jazykových mutacích, zejména onboarding, trénink a rozvoj zaměstnanců. Velkým tématem pro rok 2024 budou i HR data a jejich využití.

Jak v tomto kontextu vnímáš FORVII?

HR je v Česku v otázce digitalizace o krok pozadu za byznysem. Především práce s HR systémy a daty není naší silnou stránkou. Velkou výhodou ale je, že máme v ČR celkem 8 velkých závodů včetně společnosti Hella. Máme skvělé zaměstnance a talenty s vhledem do různých oborů. Toto musíme využívat víc.

Jaké máš profesní plány na rok 2024?

Podívám se na to, jak HR pomůže digitalizace. Chci implementovat nové HR procesy, které budou více využívat umělou inteligenci a jiné IT nástroje. Dalším cílem je školení EE Fundamental. Znalosti z tohoto tréninku budu předávat do všech závodů.

autor