Jsem hrdý na to, že se můžu považovat za Forviána

Jsem hrdý na to, že se můžu považovat za Forviána

Přinášíme vám rozhovor s Inigo Marquinou Sagarduy, kterého program VIE dovedl z Pyrenejského poloostrova až k nám do české kotliny.

Představte se nám. Co vás přivedlo až do našeho závodu?

Zdravím čtenáře, jmenuji se Inigo Marquina a pocházím ze španělského Bilbaa v Baskicku. Jsem novým inženýrem FES pro štíhlou výrobu a digitální transformaci ve FIS Plazy.  

Současně s magisterským studiem jsem absolvoval stáž v oblasti distribuce elektřiny ve společnosti Ormazabl ze skupiny Velatia. Později jsem se rozhodl, že je čas opustit komfortní zónu a prožít nové zkušenosti v zahraničí. A to mě přivedlo až sem. Musím říct, že jsem tím rozhodnutím nadšen. Užívám si změnu i nové zkušenosti.

Můžete popsat své dosavadní zkušenosti s programem VIE?

Tuto zkušenost si zatím užívám jen něco málo přes měsíc, ale naprosto splňuje očekávání, které jsem měl. Na jednu stranu jsem velmi rád, že si můžu užívat multikulturní prostředí, pracovat s Čechy, Francouzi, Němci i se Španěly. Všichni jsou otevřeni poznávat nové lidi a pracovat jako tým. Jsem moc rád, že existuje několik dalších VIE, se kterými se mohu o tuto zkušenost podělit a od kterých se mohu učit například jazyky.

Mám rád sektor, ve kterém pracuji, a jeho náročnost a pevně věřím, že se toho hodně naučím a zároveň si to užiji.

Proč jste si vybral právě program VIE?

Hned z několika důvodů. Za prvé nabízí skvělou dlouhodobou příležitost tvořit hodnoty pro zajímavou společnost, tvrdě na sobě pracovat a učit se. Už jsem zmiňoval, že vás program VIE donutí vystoupit z vlastní komfortní zóny tím, že se odstěhujete ze své země, abyste zlepšil své jazykové dovednosti, učil se nové věci a zároveň si vyzkoušel práci v multikulturních týmech. A protože je program VIE dobře dotovaný francouzskou vládou, umožnil mi žít v zahraničí s optimální kvalitou života.

Co je na vaší práci nejnáročnější?

Na jedné straně to, že musím pracovat v týmu v situacích, kdy se projeví jazyková bariéra, například moje neznalost češtiny a chybějící znalost angličtiny na straně některých kolegů. A pak na druhé straně, to že:

„Je to práce v náročném odvětví, kde pracujete ve vysokém tempu a výsledky se očekávají rychle a efektivně.“

A co máte na práci u nás nejraději?

Nejvíc se mi líbí, že jsem vstoupil do světa digitalizace naplno. Je to pro mě velmi atraktivní obor a doufám, že se o něm dozvím co nejvíce. Stává se základem pro strategická rozhodnutí díky tomu, že k nim poskytuje všechny relevantní informace.

Také mám velmi rád život uvnitř závodu – prožívání úspěchů i neúspěchů a hledání způsobů, jak se vypořádat s každodenními výzvami i s těmi, které přichází nečekaně.

Můžete se s námi podělit o něco pozitivního?

Nejdřív bych vám rád poděkoval za skvělé přijetí. Není snadné začít na novém místě s novým jazykem. Pro mě, stejně jako pro ostatní, je důležité cítit se pohodlně a mít důvod chodit do práce s nadšením.

Doufám, že i vy jste z výzev, které nás čekají, stejně nadšení jako já. Jsem hrdý na to, že se můžu považovat za Forviána.

autor