Razíme přístup STOP WORK

Razíme přístup STOP WORK

Ve FORVIA razíme z hlediska bezpečnosti přístup STOP WORK, tedy zastavení nebo přerušení činnosti, které minimalizuje riziko úrazů. Snažíme se, aby ho měl každý ve FORVIA pevně zažitý a rutinně jsme jej využívali.

V Zákoníku práce je uvedeno, že každý zaměstnanec má právo odmítnout činnost, pokud má důvodnou obavu, že by tím bylo ohroženo jeho zdraví nebo bezpečnost.

Teorie bezpečnosti dodává, že každý, kdo má pocit, že pracovní situace není bezpečná, tento proces zastaví a bude spolupracovat s příslušnými členy týmu na vytvoření bezpečného stavu.

A jaká je praxe? Jak zvládáme rozhodování velkých skupin zaměstnanců pracujících v rizikovém prostředí? Dokážeme poskytnout potřebná práva těm, kteří jsou nejblíže k pracovnímu úkonu, aby mohli činit kritická rozhodnutí o tom, jak pracovat, vyhodnocovat nestandardní situace a jaká rozhodnutí volit?

Jak je důležité míti STOP WORK

Abychom všem ve FORVIA zajistili dostupnou cestu k oprávněnému přerušení činnosti, zapracovali jsme teoretické i praktické poznatky do přístupu STOP WORK. Co to pro nás znamená?  

„Úrazy se staly, stávají a stávat se budou. Někdy stačí chvilka nepozornosti.“

Případně nové riziko, které na stejném místě o den dříve nebylo – stroj na novém místě, změna layoutu. Nebo nový flowrack, kde se něco nepovedlo, či nováček, který nemá zažitý pohyb techniky v jeho okolí.

Každý proces má navíc své zbytkové riziko, které zůstává, i když byla uvážena všechna preventivní a ochranná opatření.

Proces STOP WORK významně snižuje riziko a frekvenci úrazů, je potřeba ho mít zažitý a rutinně jej využívat. Náprava stavu často zabere pouze desítky vteřin nebo minut.

Observe – Sledujte nebezpečné situace nebo chování a reagujte.

Stop Work – Zastavte práci, pokud frekvence nebezpečí nebo chování může způsobit zranění osob, zničení zařízení nebo poškození životního prostředí.

Alert – Upozorněte všechny dotčené osoby, supervizora a manažera o zastavení pracovní činnosti.

Containment – Nastavte okamžitá nápravná opatření eliminující riziko úrazu nebo zranění.

Restart – Restartujte práci nebo činnost, respektujte implementaci kontrolních akcí nebo definovaných nápravných akcí.

Kdy a jak STOP WORK aplikovat?

Příkladů, kdy lze STOP WORK aplikovat, lze nalézt celou řadu a spoustu jste již použili:

  • Zadržím kolegu před vstupem do trasy přijíždějícímu vláčku.
  • Připomenu kolegovi, že si zapomněl nasadit brýle po návratu z pauzy.
  • Vrátím vozík na scrap do zóny, kam patří, aby nikomu nepřekážel v cestě.
  • Upozorním na shrnutý rukávník.
  • Předám informaci, že je nutné znovu proškolit externí firmu, protože se pohybuje v logistice bez vesty.

V žádném případě se nebojte STOP WORK využívat

Jsem rád, že se všichni Gap Leadeři, Supervizoři i další zaměstnanci snaží o bezpečnost jako výchozí bod. Jedině v bezpečném prostředí se pracovník může v klidu soustředit na kvalitu a vlastní výrobu.

Zajistit bezpečnost přitom není snadná práce. Pracujeme s lidmi a ovlivňuje nás nespočet událostí. Jsou období, kdy je mezi námi spousta nováčků, a mezi sebou máme také řadu národností, se kterými může být určitá jazyková bariéra.

Využívejte tedy STOP WORK přístup, kdykoliv vám to přijde důvodné. Lépe dvakrát „zbytečně”, než jednou prošvihnout příležitost.

Chovejme se všichni vzájemně tak, abychom se na konci dne vždy bezpečně a ve zdraví vraceli domů ke svým rodinám a blízkým.

autor
Jiří Svoboda
HSE Manager