Jan Zipser – Nová hlava bezděčínského HR oddělení

Jan Zipser – Nová hlava bezděčínského HR oddělení

Jak dobře už znáte Jana Zipsera, který nově povede naše HR oddělení? Zeptali jsme se ho na vše, co by vás mohlo zajímat.

Jaká byla vaše cesta k profesi v personalistice?

Původně pocházím od Ostravy a při studiu na vysoké škole v Praze jsme založili rodinnou firmu, kde jsem se poprvé setkal s oblastí personalistiky. Tehdy jsme začínali s 8 zaměstnanci a po dvou letech končili na dvaceti a bylo jen na nás je najít, přijmout a postarat se o ně – a jejich výplatu.

Další pracovní zkušenosti už byly vyloženě v HR, kdy jsem pracoval pro developerskou společnost stavějící byty, investiční skupinu podnikající především s módou a nejčerstvěji pro globální korporaci s výrobním závodem v Liberci.

Co vás na FORVIA zaujalo a proč jste se rozhodnul přijmout pozici HR Manažera v závodě FCM Bezděčín?

Zaujala mne dynamika práce v FCM a výzvy, které mne v práci mohou čekat.

Jsem typ člověka, který se rád učí a adaptuje v novém prostředí, protože věřím, že mi to pomáhá se v budoucnu lépe rozhodovat a pracovat s větší perspektivou.

Jsou nějaké HR trendy, které byste si rád přinesl do své nové role? 

Osobně jsem velký zastánce zjednodušování a případně digitalizace HR agendy, především té, která se týká administrativy, systémů, reportingu atp. Ne vždy je to možné, ale i malé změny někdy dokážou urychlit a zpřehlednit práci nejen kolegům na HR oddělení, ale i nadřízeným nebo zaměstnancům celkově.

Také si myslím, že v dnešní době není role HR jen být někde zavřený v kanceláři a vše si dělat tzv. sami pro sebe. Obrovsky důležitá je participace a zapojení zaměstnanců v mnoha oblastech, kde to dává smysl – například pracovní prostředí, rozvoj, komunikace, zaměstnanecké aktivity nebo firemní kultura.

Mám radost, že ve FORVIA fungují tzv. SPA projekty a budu rád, když podobných aktivit budeme dělat do budoucna více.

Jaké jsou vaše zájmy mimo závod a promítají se nějak do vaší profese?

„Je dobré mít vyvážený poměr mezi aktivitami v práci a mimo ni. Jsou to totiž spojité nádoby, které se mohou vzájemně obohacovat.“

Se ženou máme tři děti, které velmi úspěšně zaplňují čas mimo práci, a proto se snažíme, aby naše zájmy byly zájmy celé rodiny.

Rádi tak společně jezdíme na kole, chodíme po horách nebo v zimě lyžujeme. Mimo sport občas zajdeme do kina či divadla nebo si třeba jen něco dobrého doma uvaříme.

Daří se vám za všech okolností držet profesionální tvář?

Většinou ano, i když některé situace v HR, což je především jednání s lidmi, mohou být natolik komplikované, vyhrocené nebo třeba i paradoxní, že může být obtížné zůstat plně seriózní. Na druhou stranu musím přiznat, že třeba při půlnočním vyhlašování tomboly na vánočním večírku šla profesionalita trochu stranou (smích).

autor