Nový odborář Martin Káles

Nový odborář Martin Káles

Martin Káles u nás na sedačkách pracuje kromě osmiměsíční pauzy už 15 let. Nyní byl dokonce zvolen místopředsedou odborů a bude tak vám, našim zaměstnancům, o něco blíž. Martin si s naší HR Trainee Bárou Hanusovou povídal o tom, co ho v nové funkci čeká.

Martine, proč vlastně odbory?

Já už v minulosti v odborech byl. Dřív to ale bylo mnohem víc práce například s podpisy vytýkacích dopisů, a to se v rámci 3směnného provozu nedalo zvládat. Tak jsem odešel.

Nedávno jsem ale vedl zajímavou diskusi s HR managerem Davidem Havelcem a ten mě docela ‚nahlodal‘. Zároveň jsem věděl, že pokud se od nás ze závodů nikdo nepřihlásí, budeme zastoupení členem z odborů v Českých Budějovicích, tedy někým, kdo nezná naši firmu a naše procesy.

Když se tedy do voleb přihlásil i pan Robert Laszák z FCM, zkusil jsem to taky a podařilo se. V odborech budou ‚interní‘ lidé.

Víme o tobě, že když se ti něco nelíbí, ozveš se. Čeho bys chtěl jako místopředseda dosáhnout?

„Mám rád spravedlnost, to je prostě fakt.“

Proto se ozvu, když se mi něco nelíbí. Rád bych do odborů zapojil více zaměstnanců. Budeme mít mnohem větší slovo.

Spoustě lidem se mohou odbory příčit kvůli měsíčnímu poplatku. Ve volbách ale zazněly i jisté výhody pro členy, třeba společný výlet. Také bych znovuotevřel téma kantýny. Víme, že to není nejideálnější a byl bych rád, aby se pár věcí změnilo. Chci spolupracovat také s HR oddělením. Nedávno jsem se snažil prosadit finanční pomoc pro našeho bývalého kolegu a kamaráda Martina Pišana, což by se mi bez podpory HR v takové míře nepodařilo.

Jak si představuješ komunikaci se zaměstnanci?

Jako supervizor jsem v kontaktu se spoustou lidí jak ve výrobě, tak v kanceláři. Lidé mě znají. Věřím, že pokud něco budou potřebovat, přijdou za mnou. Zároveň chci oživit informační nástěnku a pořádat pravidelné schůzky. Jsem na e-mailu, na telefonu a kdo ví, v budoucnu třeba budu k dispozici i na JOBCE.

Martine, děkuji za tvůj čas a přeji hodně štěstí v nové funkci!

Díky moc. Budu se snažit být tu pro naše lidi, jak jen to půjde.

autor
Barbora Hanusová
HR Trainee